BIODomEkologiaKuchniaOszczędzaniePoradyZakupyZdrowie

Jak jeść zdrowo i tanio? Poznaj 10 sposobów!

Zdrowe żywienie to absolutna podstawa do tego, aby czuć się dobrze oraz zminimalizować ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób i dolegliwości. Niestety – ceny wysokojakościowych produktów spożywczych nie należą do niskich, co zniechęca wiele osób do próby zerwania z niewłaściwymi nawykami. Faktem jest, że ograniczony budżet stanowi pewne ograniczenie, szczególnie jeśli musimy przygotować posiłki nie tylko dla siebie, ale również najbliższych. Mitem jest jednak to, że żywność ekologiczna zarezerwowana jest wyłącznie dla zamożnych osób, które nie muszą ograniczać się finansowo. Zastanawiasz się, jak zacząć jeść mądrze, a jednocześnie nie wydawać majątku? Ten wpis jest właśnie dla Ciebie!

1. Przygotuj jadłospis

Planowanie posiłków ułatwia podejmowanie racjonalnych decyzji zakupowych. Zdrowe żywienie wcale nie musi być drogie – czasami wystarczy jedynie odrobina sprytu i determinacji. Przygotowanie jadłospisu na nadchodzący tydzień umożliwia skompletowanie niezbędnych produktów spożywczych, które są potrzebne do przyrządzenia posiłków. Należy sporządzić listę zakupową, dzięki której nie będziemy bez celu snuć się pomiędzy sklepowymi regałami. Kolejnym plusem jest fakt, że do koszyka nie będą trafiać przypadkowe artykuły. Trzeba wziąć pod uwagę, że sporo produktów spożywczych ma ograniczony termin przydatności do spożycia. Mowa tutaj o m.in. mięsie, nabiale, owocach, warzywach, pieczywie, słodkich wypiekach. Menu na cały tydzień nie może być zbyt monotonne. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania zróżnicowanych posiłków, które stanowią źródło składników odżywczych, witamin i minerałów. Częste spożywanie tych samych dań sprawi, że nawet najsmaczniejsze potrawy szybko się znudzą. Oczywiście podstawą są indywidualne preferencje kulinarne. Planowanie menu na cały tydzień wymaga poświęcenia czasu – warto jednak wspomnieć, że po kilku tygodniach będzie to odruch bezwarunkowy. Z pewnością już po pierwszym miesiącu domowy budżet będzie w lepszej kondycji. Zaoszczędzoną gotówkę można spożytkować w dowolny sposób. Jedno jest pewne – nie warto przepłacać!

2. Zrezygnuj z gotowych produktów

Kolejnym sposobem na to, aby zaoszczędzić na zdrowym żywieniu jest samodzielne przygotowywanie produktów spożywczych. Jest to o wiele tańsza opcja niż zakup sklepowych gotowców. Dodatkowym plusem jest fakt, że doskonale wiemy, co znajduje się w składzie samodzielnie przygotowanych specjałów. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy nie chcą rezygnować z wysokiej jakości, jednak nie posiadają zbyt dużej ilości gotówki. Co można przygotować w zaciszu własnej kuchni? Herbatę owocową, przyprawy, mieszanki ziół, suszone warzywa, a także wiele innych. Inspiracji warto szukać w sieci. Jedyną przeszkodą może być brak nowoczesnego sprzętu kuchennego. Oczywiście można poradzić sobie również bez specjalistycznego wyposażenia, jednak w takim przypadku trzeba posiadać znacznie więcej wolnego czasu. Nawet osoby bez szczególnych umiejętności kulinarnych poradzą sobie z przygotowywaniem zdrowych produktów. Podstawą jest wybór sprawdzonej, przetestowanej receptury.

3. Postaw na własne warzywa i owoce

Ci, którzy chcą zminimalizować wydatki związane ze zdrowym żywieniem, powinni pomyśleć o zasadzeniu własnych warzyw oraz owoców. Jest to spore udogodnienie dla tych, którzy nie chcą wydawać dużej ilości gotówki. Hodowla “na własną rękę” wymaga cierpliwości. Trzeba pamiętać, że uprawy wymagają pielęgnacji. Nie można wykluczyć ryzyka wystąpienia chorób lub szkodników. Zwykle nie ma konieczności stosowania środków chemicznych, które stanowią realne zagrożenie dla zdrowia. Nawet “na bazarku” mogą znajdować się warzywa lub owoce z resztkami pestycydów. Żaden sprzedawca, który oferuje masowe ilości wspomnianych produktów, nie może pozwolić sobie na brak środków ochronnych lub zwalczających insekty. W sieci dostępne są instrukcje dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z przydomowym ogrodem. Na pierwsze zbiory nie trzeba czekać długo.

4. Uprawiaj zioła doniczkowe

Brak własnego ogrodu sprawia, że hodowla wielu gatunków warzyw oraz owoców jest niemożliwa. Niemal każdy może jednak uprawiać zioła w doniczkach! Jest to prawdziwa gratka dla osób mieszkających w bloku. Ważne jest, aby wybrać odmiany, które nie są zbyt wymagające oraz angażujące. Dobrze jest opierać się na darmowych poradnikach. Nie zaszkodzi dołączyć do grup pasjonatów domowych upraw – dzięki dyskusjom na forum można rozwiać wszystkie posiadane wątpliwości. Ponadto, jest to idealne miejsce, aby zapytać o niepokojące objawy, które mogą świadczyć o m.in. rozwijającej się infekcji rośliny. Czasami wystarczy jedynie opublikować zdjęcie, aby otrzymać ogrom praktycznych porad. Nieprawdą jest, że domowe hodowle są zarezerwowane wyłącznie dla tych, którzy są obeznani w temacie.

5. Wybieraj produkty na wagę

W sklepach spożywczych znajduje się mnóstwo produktów na wagę. Zazwyczaj są one tańsze niż odpowiedniki zamknięte w jednorazowych opakowaniach. To kolejny skuteczny sposób na ograniczenie kosztów związanych z przygotowywaniem posiłków. Należy jednak uwzględnić, że taka żywność posiada zwykle krótszy termin przydatności do spożycia. Jest to wynikiem tego, że nie znajduje się ona w hermetycznych pudełkach. Nie należy przesadzać z ilością. Dobrze jest zakupić tyle jedzenia, ile faktycznie zostanie spożyte w ciągu kilku najbliższych dni. Osoby, które planują swoje posiłki nie będą miały problemów z oszacowaniem optymalnej ilości. Warto również dodać, że istnieją różnorodne sposoby na to, aby przedłużyć świeżość żywności. Przydatne mogą okazać się pojemniki do lodówki wielokrotnego użytku. Najlepiej sprawdzają się szklane akcesoria, które są ekologiczne, mocne i łatwe w czyszczeniu.

6. Nie wyrzucaj jedzenia

Wyrzucanie jedzenia do kosza to marnotrawstwo. Jest ono przejawem nieracjonalnego dysponowania budżetem. Takiego zjawiska można uniknąć poprzez planowanie tygodniowego menu oraz sporządzanie listy zakupów. Nawet, jeśli w opakowaniu pozostała niewielka ilość produktu, to warto jest zastanowić się, w jaki sposób można go wykorzystać. Niektórzy potrafią przygotować smaczne przekąski z czerstwego pieczywa! Możliwości są niemal nieograniczone, a wiele zależy od kreatywności. W omawianym przypadku również dobrze jest korzystać z internetu, który stanowi skarbnicę ciekawych pomysłów. Wiadomym jest, że nie każdy posiada doświadczenie w kuchni. Pewne połączenia smaków nie nasuwają się na myśl same.

7. Nie przesadzaj z zapasami

Mogłoby się wydawać, że robienie zapasów jest jednym ze sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy. Nie w każdym przypadku. Wynika to z faktu, że wiele osób kupuje ogromne ilości żywności “na zapas”, jednak nigdy jej nie wykorzystuje. Trzeba pamiętać, że upodobania kulinarne mogą zmienić się w czasie. Zamiast dziesięciu paczek makaronu lepie zakupić trzy. Z pewnością w niedalekiej przyszłości ponownie będą organizowane promocje. Duże zapasy maja sens jedynie w przypadku produktów, które w stu procentach zostaną wykorzystane. Nie można także zapomnieć o tym, że ilość przestrzeni w kuchni nie jest nieograniczona. Może znacząco utrudnić to przechowywanie żywności. Produkty upchnięte na tył szafki mogą zostać przeoczone podczas przygotowywania posiłków.

8. Poluj na promocje i wyprzedaże

Żywność BIO jest relatywnie droga. Właśnie dlatego dobrze jest polować na promocje oraz wyprzedaże. Trzeba wspomnieć także o kodach rabatowych, które przyznawane są w ramach programów lojalnościowych. Dobrze jest posiadać kartę stałego klienta w ulubionych sklepach spożywczych – jest to sposób na to, aby odblokować dostęp do tańszych towarów, które dla pozostałych konsumentów oferowane są w standardowych cenach. Planowanie wydatków stanie się prostsze dzięki gazetkom reklamowym w wersji elektronicznej. Można otworzyć je zarówno na urządzeniach stacjonarnych, jak i mobilnych. Zwykle nowe katalogi promocyjne pojawiają się raz w tygodniu, jednak wszystko zależy od polityki danej sieci handlowej.

9. Rób zakupy przez internet

Kupując ekologiczne produkty spożywcze przez internet można uniknąć przepłacania. Wystarczy jedno kliknięcie, aby sprawdzić, który sklep proponuje najkorzystniejsze ceny. Wiadomym jest, że nie wszystkie towary warto jest zamawiać przez sieć, jednak lista dostępnych artykułów jest bardzo długa. Najbezpieczniej zamawiać produkty, które nie mają specjalnych wymagań związanych z przechowywaniem lub transportem. Dzięki temu można mieć pewność, że zostaną one dostarczone w nienaruszonym stanie. Ważne jest, by wybrać sklep online, który zapewnia nie tylko okazyjne ceny, ale również szeroki asortyment. Nie opłaca się robić zakupów u kilku różnych sprzedawców, gdyż zwykle wiąże się to z koniecznością wielokrotnego opłacenia wysyłki. Kolejną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę jest termin przydatności do spożycia. Powinien on zostać podany w opisie produktu! Jeśli jest inaczej, to warto skontaktować się z obsługą e-sklepu. Być może niska cena jest związana z krótką datą ważności żywności, a taki zakup zwykle nie ma sensu.

10. Dbaj o właściwe przechowywanie żywności

Prawidłowo przechowywana żywność pozostanie świeża o wiele dłużej. Jest to znakomite rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią marnotrawstwa. Nie trzeba obawiać się, że jedzenie znajdujące się w lodówce szybko pokryje się pleśnią lub zacznie nieprzyjemnie pachnieć. Przede wszystkim należy upewnić się, że temperatura w chłodziarce nie jest zbyt wysoka. Powinna być ona niższa niż 5 stopni C. Warto wiedzieć, że nawet kilkuletnie urządzenia mogą ulec awarii. Początkowo temperatura w lodówce wzrasta minimalnie, jednak wszystko zmienia się wraz z upływem czasu. Do przechowywania żywności (np. wędlin, serów, słodyczy) warto wykorzystać pojemniki z tworzywa sztucznego, metalu lub szkła. Niezaprzeczalną zaletą jest fakt, że chronią one przed mieszaniem się zapachów. Niektóre artykuły spożywcze można zamrozić. Mowa tutaj o m.in. zieleninie czy też pieczywie. Oczywistym jest, że mrozić można jedynie świeżą żywność.

Sprawdź również

Komentowanie wyłączone.