Kurkuma – przyprawa o właściwościach prozdrowotnych

Kurkuma – przyprawa o właściwościach prozdrowotnych

Kurkuma, czyli szafran indyjski to wyjątkowa przyprawa, która wyróżnia się intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem. Nie każdy wie, że stanowi ona źródło wielu drogocennych składników odżywczych. Niezaprzeczalnym atutem jest również neutralny smak oraz zapach, który zapewnia ogrom możliwości kulinarnych. Opisywana przyprawa doskonale współgra z mięsem, warzywami czy też sosami. Jest ona łatwo dostępna (głównie w formie proszku), co również stanowi plus.

Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

Systematyczne spożywanie kurkumy dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Przyprawa ta wspomaga skuteczna eliminację toksyn zgromadzonych w wątrobie oraz jelitach. Warto wiedzieć, że negatywnie wpływają one na samopoczucie. Mogą wywoływać rozmaite zaburzenia pokarmowe, niedoskonałości skóry, nadmierne wypadanie włosów, a także wiele innych dolegliwości. Szafran indyjski reguluje procesy trawienne oraz przyspiesza przemianę materii. Jest to ważne dla osób odchudzających się, które walczą ze zbędnymi kilogramami.

Wzmocnienie układu immunologicznego

Kurkuma wzmacnia układ odpornościowy, co zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób i infekcji. Istotne jest jednak to, aby stosować ją w kuchni regularnie. Z pewnością zadowoli to miłośników naturalnych metod dbania o zdrowie. Dodatkową zaletą jest fakt, że szafran indyjski wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Może okazać się on pomocny podczas leczenia cukrzycy oraz chorób stawów.

Dobroczynny wpływ na pracę mózgu

Okazuje się, że kurkuma dobroczynnie wpływa także na układ nerwowy oraz mózg. Usprawnia logiczne myślenie, a także przyswajanie nowych informacji. Ponadto, poprawia pamięć, co jest ważne dla studentów lub osób pracujących umysłowo. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć również kłącza szafranu indyjskiego. Jest to rewelacyjne opcja dla tych, którzy chcą samodzielnie przygotować przyprawę bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu można mieć pewność, że nie utraciła ona żadnych drogocennych właściwości.