Bez kategorii

Odgrzewanie produktów – czego nie grzać w mikrofali?

odgrzewanie w mikrofli
Photo by RitaE/ Pixabay

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce owiane jest złą sławą. Niektórzy narzekają na szkodliwość tej metody, innym nie odpowiada smak przyrządzonych w ten sposób posiłków. Prawdą jest jednak, że zabieg odgrzewania w mikrofalówce wcale nie jest szkodliwy. Jeśli chodzi o kwestie smakowe, to jest już to wybór indywidualny. Największą zaletą tego sposobu jest często łatwy dostęp do tego urządzenia oraz szybkość. Jedzenie w mikrofali można podgrzać już w minutę. Czy wszystko można odgrzać w taki sposób? Czego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do mikrofali?

Niektóre produkty spożywcze

W mikrofalówce najlepiej nie odgrzewać wszystkich produktów spożywczych, ponieważ niektóre z nich szybko tracą na świeżości. Tak dzieje się na przykład w przypadku ryżu, który najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu. W przeciwnym wypadku mogą się w nim namnożyć szkodliwe bakterie, które powodują zatrucie pokarmowe.

Warzywa w mikrofalówce

Także szpinak nie nadaje się do tego prostego zabiegu. Podczas jego podgrzewania wytwarzają się szkodliwe, rakotwórcze składniki. Inne warzywa, których nie powinniśmy podgrzewać w takim urządzeniu to m.in.: buraki, ziemniaki oraz seler. W czasie procesu podgrzewania tracą one swoje naturalne walory smakowe oraz witaminy.

Odgrzewanie – owoce

Owoce są jednym z najbardziej odradzanych produktów do podgrzewania w mikrofalówce. Przykładowo winogrono, z racji swojej dużej ilości wody, po podgrzaniu może kolokwialnie mówiąc wybuchnąć. A już na pewno nie uda się zrobić z niego rodzynek podczas takiej obróbki.

Rozmrażanie w mikrofalówce

Jeśli chcesz na szybko rozmrozić mięso, mikrofala nie będzie do tego najlepszym miejscem. Nie uda ci się rozmrozić go równomiernie i w efekcie niektóre kawałki albo pozostaną nadal nierozmrożone, albo całkiem się ugotują. Ten sposób może też pogorszyć jakość mięsa, dlatego lepiej zastosować inne metody.

Plastik – tak czy nie?

Do mikrofali, oprócz niektórych produktów spożywczych, nie należy też wkładać pewnych rodzajów naczyń. Najbardziej szkodliwe są te ze styropianu i plastiku. Zawierają one substancje chemiczne, które w trakcie podgrzewania mogą przedostać się do umieszczonego wewnątrz jedzenia. Jest to bardzo niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia. Mogą powodować rozwój nowotworów. Dlatego przed włożeniem produktu do mikrofali, warto zapoznać się z rodzajem jego opakowania.

Bezpieczne odgrzewanie

Innym naczyniem, które w mikrofali staje się niebezpieczne, jest naczynie metalowe. Podgrzanie go, może spowodować iskrzenie wewnątrz niej. Podobnie zadziała tu folia aluminiowa. Obie te rzeczy mogą spowodować uszkodzenie sprzętu jak nie poważniejsze konsekwencje.

 

Sprawdź również

Komentowanie wyłączone.

Więcej w kategoriiBez kategorii