Odgrzewanie produktów – czego nie grzać w mikrofali?

Odgrzewanie produktów – czego nie grzać w mikrofali?
Photo by RitaE/ Pixabay

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce owiane jest złą sławą. Niektórzy narzekają na szkodliwość tej metody, innym nie odpowiada smak przyrządzonych w ten sposób posiłków. Prawdą jest jednak, że zabieg odgrzewania w mikrofalówce wcale nie jest szkodliwy. Jeśli chodzi o kwestie smakowe, to jest już to wybór indywidualny. Największą zaletą tego sposobu jest często łatwy dostęp do tego urządzenia oraz szybkość. Jedzenie w mikrofali można podgrzać już w minutę. Czy wszystko można odgrzać w taki sposób? Czego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do mikrofali?

Niektóre produkty spożywcze

W mikrofalówce najlepiej nie odgrzewać wszystkich produktów spożywczych, ponieważ niektóre z nich szybko tracą na świeżości. Tak dzieje się na przykład w przypadku ryżu, który najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu. W przeciwnym wypadku mogą się w nim namnożyć szkodliwe bakterie, które powodują zatrucie pokarmowe.

Warzywa w mikrofalówce

Także szpinak nie nadaje się do tego prostego zabiegu. Podczas jego podgrzewania wytwarzają się szkodliwe, rakotwórcze składniki. Inne warzywa, których nie powinniśmy podgrzewać w takim urządzeniu to m.in.: buraki, ziemniaki oraz seler. W czasie procesu podgrzewania tracą one swoje naturalne walory smakowe oraz witaminy.

Odgrzewanie – owoce

Owoce są jednym z najbardziej odradzanych produktów do podgrzewania w mikrofalówce. Przykładowo winogrono, z racji swojej dużej ilości wody, po podgrzaniu może kolokwialnie mówiąc wybuchnąć. A już na pewno nie uda się zrobić z niego rodzynek podczas takiej obróbki.

Rozmrażanie w mikrofalówce

Jeśli chcesz na szybko rozmrozić mięso, mikrofala nie będzie do tego najlepszym miejscem. Nie uda ci się rozmrozić go równomiernie i w efekcie niektóre kawałki albo pozostaną nadal nierozmrożone, albo całkiem się ugotują. Ten sposób może też pogorszyć jakość mięsa, dlatego lepiej zastosować inne metody.

Plastik – tak czy nie?

Do mikrofali, oprócz niektórych produktów spożywczych, nie należy też wkładać pewnych rodzajów naczyń. Najbardziej szkodliwe są te ze styropianu i plastiku. Zawierają one substancje chemiczne, które w trakcie podgrzewania mogą przedostać się do umieszczonego wewnątrz jedzenia. Jest to bardzo niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia. Mogą powodować rozwój nowotworów. Dlatego przed włożeniem produktu do mikrofali, warto zapoznać się z rodzajem jego opakowania.

Bezpieczne odgrzewanie

Innym naczyniem, które w mikrofali staje się niebezpieczne, jest naczynie metalowe. Podgrzanie go, może spowodować iskrzenie wewnątrz niej. Podobnie zadziała tu folia aluminiowa. Obie te rzeczy mogą spowodować uszkodzenie sprzętu jak nie poważniejsze konsekwencje.